2014-01-28 17:42:51• hírek • (x)

Gázcső-ellenőrzés és ISCIR - rendet teszünk a fejekben

Sokan összetévesztik a kétévente aktuálissá váló ISCIR-engedélyeztetést a gázcsövek vizsgálatával.

Miért kell megvizsgálni a gázcsoveket? Az műszaki vizsga (ISCIR) vizsgálat a csövekre is vonatkozik? Ilyen és ehhez hasonló krédésekkel keresik fel egyre többen a szatmáriak a Poszet kft.-t. A cég vezetője, Poszet Ferenc a mostanság gyakori kérdésekre a Szatmár.ro-n keresztül válaszol, érthetően elmagyarázva, hogy mi a különbség a két ellenőrzés között és azok fontosságáról is beszélt újságírónknak.

Mint megtudtuk: két olyan ellenőrzésről van szó, amelyet két-két évente el kell végezni, de a két vizsgálat távolról sem ugyanazt jelenti. A műszaki vizsga, azaz az ISCIR-ellenőrzés a gázkészülékekről, konvektorokról és kazánokról szól. Ezeket vizsgálják meg a szakemberek, ellenőrzik azok működését - a füstgáz-hőmérsékletet, a nyomást, a hatásfokot. Ha az eszköz megfelelő állapotban van, akkor megkapja a két évre szóló műszaki (ISCIR) engedélyt.

A gázvezetékek ellenőrzése során a szakemberek a vezetékek állapotára koncentrálnak, megvizsgálják, hogy nincs-e valahol szivárgás, a csövek hálózata a hivatalos tervek szerinti képet mutatja-e, a csövek átmérője megfelel-e az előírásoknak vagy nincs-e engedély nélkül készülék csatlakoztatva erre.

Különböző ellenőrzésekről van tehát szó, de mindkettő célja, hogy az készülék biztonságosan működjenek, az esetleges balesetek kockázata pedig megszűnjön.

Poszet Ferenctől megtudtuk: sok szatmári ajtaján kopogtatnak az E-on gáz munkatársai, hogy elvégezzék a gázcsövek ellenőrzését. Kevesen tudják viszont, hogy ezt az ellenőrzést azok a cégek is elvégezhetik, akiknek gázszerelésre van engedélyük. A Poszet kft. is el tudja végezni ezt a vizsgálatot, a személyek pedig, akik átalánydíjas szerviz-szerződéssel rendelkeznek, azoknak a szerződés keretében, ingyen elvégzik az ellenőrzést.

Az E-on-ból nemrég vált ki az E-on Technikai Szolgálat - ők keresik fel a lakosokat az ellenőrzések elvégzésének az ügyében. Ha viszont valaki már elvégeztette a vizsgálatot a Poszet kft-vel, őt már nem is fogják keresni - Poszeték ugyanis leadják az ellenőrzésről szóló nyilatkozatot az E-onnál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: